2024-10-16

Lietuvių kalbos egzaminas – kaip išlaikyti?

Visiškai pelnytai valstybinis lietuvių kalbos egzaminas laikomas svarbiausiu, kadangi yra privalomas, o jei jis nepasiseka, tada laikomas mokyklinis lietuvių kalbos egzaminas, tačiau drauge ir prarandama galimybė studijuoti mūsų šalies universitetuose. Tad visiškai suprantama, kad jam artėjant ir mokiniams, ir tėveliams dažnai kyla klausimas, kaip gi jį išlaikyti, kaip šiam egzaminui pasirengti kuo kokybiškiau.

Nuolatinis mokymasis

Lietuvių kalbos brandos egzaminas kels daug mažiau streso, o sėkmės galimybių bus daug daugiau, jeigu apie pasiruošimą jam galvosite visada, o ne paliksite mokymąsi paskutinėms savaitėms ar net dienoms. Rizikuoti neverta, kadangi rizikos kaina aukšta – ribotos tolesnės mokslų galimybės. Visada besimokantys, kruopščiai pamokoms besiruošiantys abiturientai pagrindo nerimauti turi daug mažiau.

Egzamino reikalavimai

Kartais abiturientai tiek laiko skiria autorių nagrinėjimui, žinių gilinimui, kad pamiršta, regis, labai paprastą, tačiau itin reikšmingą dalyką – egzamino reikalavimus, kurių neišpildžius galima prarasti nemažai balų. Viena iš situacijų – net jei rašinys bus parašytas nepriekaištingai, tačiau nespėtas perrašyti į švarraštį, balų gausite daug mažiau.

Jei egzamino vertinimo kriterijai neaiškūs, kelia klausimų, visada abiturientas tai gali aptarti su egzaminui jį ruošiančiu lietuvių kalbos ir literatūros mokytoju.

Autorių pasirinkimas

Lietuvių kalbos egzaminas grįstas labai plačiu žinių ratu ir nepasiruošę vargu, ar jį sėkmingai įveiksite. Egzaminui yra privalomų autorių sąrašas. Jis ne trumpas. Puiku, jei abiturientas puikiai žino juos visus, išmano jų kūrybos ypatumus ir pan. Tačiau tai net nėra būtina – iš privalomų autorių pasirinkite tuos, kurių kūryba jums artimiausia, kūriniai patinka ir gilinkitės būtent į jų kūrinius, kūrybos braižą. Dar vienas patarimas – puiku, jei pasirinkti autoriai atstovaus skirtingiems laikotarpiams.

Žvelkite plačiau

Pasirinkus autorius tikslinga būtų skaityti ne tik jų kūrinius, tačiau analizuoti ir recenzijas, kritiką, straipsnius, kuriuose analizuojama jūsų autorių kūryba. Remiantis visu tuo reikėtų sau apibrėžti, kas būdinga kiekvieno autoriaus kūrybai, kokios temos analizuojamos, kokiame kontekste galima kūrinius pritaikyti ir pan.

Savo darbų analizė

Per mokslo metus mokiniai parašo ne vieną rašinį. Tai irgi gali būti labai gera pasiruošimo egzaminui priemonė. Skirkite laiko ir savo darbų peržiūrai – paanalizuokite savo rašytus rašinius, atsižvelgdami į egzamino vertinimo kriterijus. Taip pamatysite ir savo stipriąsias puses, ir silpnąsias vietas, kurioms ištaisyti dar turite laiko.

Egzamino laikas labai svarbus

Ruošdamiesi įvertinkite ir tai, kiek trunka lietuvių kalbos egzaminas. O jo trukmė – 4 valandos. Nors iš pirmo žvilgsnio laiko atrodo į valias, tačiau visi abiturientai, laikę egzaminą, patvirtins, kad egzamino metu jis tirpsta itin sparčiai. Tad verta namuose atlikti egzamino „repeticiją“ ir įvertinti, kiek jums laiko reikia pasiruošti rašiniui, jį parašyti ir perrašyti, laikantis visų egzamino reikalavimų.

Kiti įrašai
2024-10-07

Artėjantys egzaminai mokiniams kelia nemažai streso, o ypač vienas iš sudėtingesnių egzaminų – matematikos. Net jei atrodo, kad viską mokate …

Kai kuriems atrodo, kad pirmos klasės kursas – juokų darbas. Tačiau šiuolaikinės mokymo programos rodo ką kita – jau pirmoje …